Hop til indhold

Det nye værktøj til de gymnasiale institutioner udvikles som en del af Netprøver.dk, der er det fælles prøvesystem for alle gymnasiale uddannelser i Danmark, og arbejdet er allerede godt i gang.

STIL er i tæt samarbejde med repræsentanter og brugere fra de gymnasiale institutioner ved at fastlægge kravene til monitoreringsværktøjet. Og værktøjet har af brugerne fra de gymnasiale institutioner fået betegnelsen ”den digitale prøvevagt”, da det bedst illustrerer værktøjets rolle i forbindelse med prøveafviklingen. 

Monitoreringsværktøjet fungerer ved at dokumentere handlinger, som eksaminanden foretager på sin computer under prøverne. Blandt andet vil der med korte intervaller blive gemt skærmbilleder af eksaminandens aktiviteter. Den enkelte eksaminand skal installere et program på sin computer, som monitorerer eksaminandens aktivitet under prøven. Efter eksamen kan data fra monitoreringsprogrammet identificere og dokumentere eventuelle mistanker om snyd. Eksamenstilsynet kan under eksamen desuden få vist udvalgte data fra monitoreringen. Værktøjet overvåger ikke elevens computer før eller efter prøven. 

Udviklingen af værktøjet baseres på viden som indsamles fra erfarne eksamensplanlæggere, ledere og it-teknikere i gymnasiesektoren og er samtidigt baseret på erfaringer fra de danske universiteter, som allerede har monitoreringsløsninger ved skriftlige prøver.  

Baggrunden for monitoreringsværktøjet er, at gymnasieforligskredsen har besluttet at etablere en teknisk løsning, der kan afsløre og dokumentere snyd ved de skriftlige prøver.