FA har gode analytiske færdigheder, og kan også have relevante tekniske færdigheder. FA kan sætte sig ind i lovgivning, et komplekst dataområde og andet relevant baggrundsmateriale. Herudover har FA blik for, hvornår det er relevant at inddrage forretningen og brugere for at forstå et behov. FA bringer efterfølgende sin viden i spil i den gode opgaveløsning og designet af løsningen.
Sikre at løsning dækker det forretningsmæssige behov
Det er essentielt, at FA kan omsætte den indhentede viden til forståelige og nemt tilgængelige indsigter, som FA kan bringe med ind i det daglige teamsamarbejde og dermed understøtte en bred forståelse af forretningsværdien i teamet. Samt at FA udnytter sin indsigt til at sikre sammenhæng mellem den implementerede løsning og det forretningsmæssige behov.
FA er god til at kommunikere klart og forståeligt både mundtligt og skriftligt og kan formidle sin viden på flere forskellige måder afhængig af målgruppen.
Ansvarsområder
- Udføre analyser på baggrund af forretningsbehov eksempelvis til at beskrive nye løsningsmuligheder og foretage nødvendige afklaringer på tværs af teams
- Hvis muligt deltage i teknisk sparring med teamet om designet af den gode løsning
- Benytte viden om forretnings- og brugerbehov til at beskrive og konkretisere nye opgaver til teamet
- Sammen med teamet at dokumentere det produkt, der arbejdes på
- Udføre løbende review og kvalitetssikring af det udviklede så det sikres, at det har den ønskede forretningsmæssige værdi (business validation)
- Deltage i analyser og løsning af konkrete problemer, eksempelvis support-sager og incidents så konsekvenser og løsningsmuligheder afdækkes
- Bidrage til politisk relaterede opgaver sammen med PO og ledelsen, herunder Ministersager, dataanalyser, vurdere it-understøttelse af ny lov, høringer mv.
Forstå brugerens behov
I nogle teams varetager rollen forretningsanalytiker også et UX-ansvar for at understøtte, at teamet har viden om og forstår brugernes behov, så dette kan omsættes til brugbare løsninger. Ligesom der i nogle teams kan være personer med stor teknisk indsigt, som både varetager rollen som FA og udvikler samtidig.
FA er normalt en medarbejder, som er ansat i STIL.
Johanne om rollen som forretningsanalytiker
Johanne er som forretningsanalytiker bindeled mellem den tekniske løsning, forretningen og produktets brugere, og hun har fokus på politiske behov og digitale sammenhænge mellem forskellige dele af uddannelsessektoren.
”Det jeg bedst kan lide ved rollen som forretningsanalytiker er en blanding af at være i dialog med forretningen, sætte sig ind i lovgivningen og politiske aftaler, og omsætte denne viden til IT-løsninger, der gør en forskel”, siger hun.
I hverdagen er et godt samarbejde med både fagpersoner og udviklere vigtigt.
”Det er vigtigt at have et godt samarbejde med uddannelsessektoren, STUK og departementet, for at få en god forståelse for behov og ønsker. Ligeså vigtigt er det gode samarbejde med udviklerne i teamet, hvor vi på tværs af agile roller udarbejder den tekniske løsning,” slutter Johanne.
Ulrik om rollen som forretningsanalytiker
Som Forretningsanalytiker i STIL har Ulrik en ekstra dimension i form af teknisk indsigt. Det kommer ham til gavn i hans rolle som bindeled mellem forretning og teknik.
”Jeg understøtter andre i at understøtte brugerne,” siger han og tilføjer: ”Vores produkter er af mere teknisk karakter, og vores snitflader er typisk rettet mod systemleverandører på for eksempel gymnasieområdet”.
Men brugerne bliver også inddraget, når Elevdatabasen, som indsamler data, skal forbedres:
”Det gør vi blandt andet med brugertest, når vi laver prototyper og introducerer nye begreber, så vi sikrer en fortsat høj datakvalitet til gavn for de andre af vores systemer, som bygger på data fra Elevdatabasen,” siger Ulrik.